Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2020
25
Nov
25/11/2020 – 26/11/2020
Het Nieuwe Instituut Online

Deze conferentie van het Jaap Bakema Study Centre werpt een kritische blik op de wisselwerking tussen architectuur en digitale cultuur sinds de jaren zeventig. Hoe heeft de opkomende informatiemaatschappij vorm gekregen in de architectuur? Welke nieuwe typologieën zijn er ontwikkeld? En welke rol heeft de architectuur gespeeld in de discussie over kunstmatige intelligentie?

2019
14
Nov
19:00 – 21:00
 

Studio Ossidiana geeft een lezing over de installatie Animal Encounters en hun onderzoek aan MIT en de Jan van Eyck Academie. Na afloop gaat Dirk van den Heuvel met Giovanni Bellotti en Alessandra Covini in gesprek over architectuur, ecologie en ontmoetingen tussen verschillende soorten.

2019
13
Okt

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

2019
12
Okt
18:00 – 23:45
 

Op 12 oktober 2019 openen in Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling I See That I See What You Don’t See en de installaties Animal Encounters en Spirits in the Material World.

2019
07
Mrt

Op donderdag 7 maart geeft Georg Vrachliotis (Karlsruhe Institute of Technology) de laatste lezing in het discursieve programma van Habitat: Expanding Architecture. Vrachliotis zal spreken over de invloed van systeemtheorie op architectuur en stedenbouw, met bijzondere aandacht voor de Zwitserse architect Fritz Haller, die een van de meest enigmatische visies op totale stedelijke systemen ontwikkelde.

2019
24
Feb

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 24 februari zijn Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom te gast, die zullen vertellen over hun werk aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

2019
03
Feb

In februari organiseert het Jaap Bakema Study Centre archiefgesprekken met en over de auteurs van het archiefmateriaal dat te zien is in Habitat: Expanding Architecture. Zondag 3 februari zijn leden van de zogenaamde Tanthofwerkgroep te gast, die in de jaren ‘70 verantwoordelijk was voor het herziene ontwerp van de Delftse uitbreidingswijk Tanthof. Frans Hooykaas, Peter Lüthi, Joost Váhl, Hiwe Groenewolt en Anneloes Groenewolt-van den Berg zullen hun herinneringen aan dit proces delen aan de hand van het materiaal in de tentoonstelling.

2018
13
Dec

Hadas Steiner (University at Buffalo, NY) geeft een lezing over de geschiedenis van het ecologisch denken in architectuur en stedenbouw. Ze bespreekt hoe dit concept vanuit de biologie in het architectuurdiscours geïntroduceerd werd, en hoe deze termen gedurende de jaren '50, '60 en '70 verschillend werden geïnterpreteerd en ingezet door architecten als Alison en Peter Smithson of John McHale. Ze gaat onder meer in op de ornithologische architectuur van Cedric Price, die de volière van de London Zoo ontwierp.

2018
01
Nov

Samen met TU Delft organiseert het Jaap Bakema Study Centre een onderzoeks- en archiefseminar met Leonardo Zuccaro Marchi en Elisa Dainese, waarop tevens het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy zal worden aangekondigd.

2018
25
Okt
Als onderdeel van het discursieve programma rondom Habitat: Expanding Architecture geeft Alessandra Ponte een lezing over het concept ‘totaalomgeving’ en de relatie met energielandschappen en megastructuren in Canada.
2018
19
Okt

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

2015
02
Nov
11:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Het Jaap Bakema Study Centre organiseerde op 2 november 2015 de tweede Total Space research workshop in Het Nieuwe Instituut. In korte presentaties en exploratieve gesprekken werd de impact van digitale technologie op architectuur en stedenbouw nader onderzocht. Welke soorten ruimten komen door nieuwe digitale informatiesystemen tot stand?