Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2018
19
Okt

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel.

Afgelopen activiteiten

2018
13
Dec

Hadas Steiner (University at Buffalo, NY) geeft een lezing over de geschiedenis van het ecologisch denken in architectuur en stedenbouw. Ze zal spreken over hoe dit concept vanuit de biologie in het architectuurdiscours geïntroduceerd werd, en hoe deze termen gedurende de jaren '50, '60 en '70 verschillend werden geïnterpreteerd en ingezet door architecten als Alison en Peter Smithson of John McHale. Ze zal onder meer ingaan op de ornithologische architectuur van Cedric Price, die de volière van de London Zoo ontwierp.

2018
28
Nov

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.

2018
01
Nov

Samen met TU Delft organiseert het Jaap Bakema Study Centre een onderzoeks- en archiefseminar met Leonardo Zuccaro Marchi en Elisa Dainese, waarop tevens het nieuwe PhD-programma Architecture and Democracy zal worden aangekondigd.

2018
25
Okt

Als onderdeel van het discursieve programma rondom Habitat: Expanding Architecture geeft Alessandra Ponte een lezing over het concept ‘totaalomgeving’ en de relatie met energielandschappen en megastructuren in Canada.

2018
18
Okt

Op 18 oktober 2018 openen drie nieuwe tentoonstellingen. Met Speculatief Design ArchiefHabitat: Expanding Architecture en Prix de Rome Architectuur 2018 stelt Het Nieuwe Instituut het 'geheugen' van de ontwerpdisciplines centraal.

2015
02
Nov
11:00 – 17:00
Het Nieuwe Instituut

Het Jaap Bakema Study Centre organiseerde op 2 november 2015 de tweede Total Space research workshop in Het Nieuwe Instituut. In korte presentaties en exploratieve gesprekken werd de impact van digitale technologie op architectuur en stedenbouw nader onderzocht. Welke soorten ruimten komen door nieuwe digitale informatiesystemen tot stand?