Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op donderdag 7 maart geeft Georg Vrachliotis (Karlsruhe Institute of Technology) de laatste lezing in het discursieve programma van Habitat: Expanding Architecture. Vrachliotis zal spreken over de invloed van systeemtheorie op architectuur en stedenbouw, met bijzondere aandacht voor de Zwitserse architect Fritz Haller, die een van de meest enigmatische visies op totale stedelijke systemen ontwikkelde.

datum
07/03/2019
tijd
19:30 – 20:30
taal
English
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite

19:00-21:00 Architectuur van Arbeid

19:00-21:00 Archive Talk: Platform-Scenography

19:30-21:00 Filmavond H20mx

19:30-21:30 
Workshop Paula Strunden – Drawing a Virtual Utopia

Museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Hoewel Haller hoofdzakelijk wordt herinnerd om zijn ontwerp van het modulaire meubelsysteem USM, was hij tevens verantwoordelijk voor de geometrische en conceptuele ontwikkeling van de ruimtelijke en temporale eigenschappen van het systeem, terwijl hij ook bezig was met onderzoek naar de synchronisatie van taalsystemen. Deze conceptuele link bracht Haller ertoe om de gehele stad als één groot constructiesysteem te interpreteren. Hij was bezig met infrastructuur en communicatie op een stedelijke en globale schaal. Zijn onderzoek resulteerde in een kader voor nieuwe opvattingen van infrastructurele ruimte en landschap, en vertaalde dat wat technisch onzichtbaar is naar een geometrische vorm.

Georg Vrachliotis

Georg Vrachliotis is hoogleraar Architectuurtheorie en directeur van het architectuur-onderzoeksarchief aan het Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Sinds 2016 is hij decaan van de Faculteit Architectuur. Hij was curator en (co)auteur van Geregelte Verhältnisse. Architektur und technisches Denken in der Epoche der Kybernetik (2009), Structuralism Reloaded. Rule-Based Design in Architecture and Urbanism (met T. Valena and T. Avermaete, 2011), Fritz Haller. Architect and Researcher (met Laurent Stalder, 2014) en van Frei Otto. Thinking by Modeling (2017). Vrachliotis zit in de adviesraad van het tijdschrift ARCH+.

Habitat

De onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture belicht een belangrijk moment in de geschiedenis van de architectuur en stedenbouw: het tiende CIAM-congres van 1956 in Dubrovnik. Daar stond het begrip 'habitat' centraal: een bredere opvatting van architectuur via een nieuwe ecologische benadering, die architectuur niet als een autonome discipline zag, maar als onderdeel van een groter, dynamisch geheel. Habitat toont werk uit de archieven van Aldo van Eyck, Jaap Bakema en Alison & Peter Smithson, aangevuld met recentere voorbeelden van Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom. De installatie dient als podium voor gesprek om de betekenis van ‘habitat’ toen en nu verder te onderzoeken.

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.00 een lichte vegetarische maaltijd aan. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.